Radioteatre

Un gènere que ha fet història

Cada cap de setmana Barcelona Digital Ràdio recupera dels arxius sonors una obra de radioteatre produïda per les grans emissores o per emissores locals. El programa s’emet els dissabtes a les 22 h i es repeteix, en redifusió, els diumenges a les 19 h.

El radioteatre és un gènere radiofònic que va viure la seva època daurada durant les dècades dels anys 40, 50 i 60 del segle XX. En el passat el teatre radiofònic va tenir una gran implantació a les emissores catalanes. Destacaven el quadre d’actors de Ràdio Barcelona, dirigit durant dècades per Armand Blanch, o el ‘Teatro Invisible’ de RNE a Catalunya.

Algunes grans corporacions radiofòniques continuen fent adaptacions de teatre per a la ràdio però ho fan de manera puntual. Ha quedat enrere l’època de les quadres d’actors estables que posaven en antena almenys una producció dramatitzada cada setmana. Una excepció és la Ràdio Municipal de Terrassa que produeix una obra de radioteatre al mes, com a hereva de la tradició de l’antiga Ràdio Terrassa.