Homenatge al sindicalista hostafranquí i exministre de la República Joan Peiró, executat pel franquisme

El sindicalista anarquista hostafranquí Joan Peiró, afusellat pel règim franquista el 24 de juliol de 1942 a Paterna (València) serà objecte d’un homenatge el mateix dia que es compleixen 75 anys de la seva mort. Dilluns 24 de juliol es descobrirà una placa commemorativa a la plaça Joan Peiró, davant l’Estació de Sants. El Districte de Sants-Montjuïc i diverses entitats recordaran la figura d’aquesta persona molt vinculada al passat obrer d’Hostafrancs i dels barris de la Bordeta i Sants.

Joan Peiró i Belis va néixer el 18 de febrer de 1887. Quan era només un nen de 7 anys va començar a treballar a Can Tarrida, un forn de vidre que hi havia al barri de la Bordeta. Amb els anys Peiró va ser una persona molt vinculada als barris de la Bordeta i d’Hostafrancs. La seva dona era treballadora de l’Espanya Industrial. Més tard va viure a Mataró i, juntament amb altres treballadors, va fundar la Cooperativa Cristalleries de la capital del Maresme.

Durant la seva joventut Joan Perió va estar vinculat a la CNT a Sants. Va arribar a ser secretari general del sindicat i ministre d’Indústria de la Segona República Espanyola. Un tribunal franquista el va condemnar a mort i el van executar l’any 1942.

 

ÀUDIO DE LA NOTÍCIA